İşsiz Gelecek | İşsizlik sorunu ve nedenleri

 


İşsiz-çalışmak gücünde ve arzusunda olan,ama iş bulamayan kişilere denir.İşsizlik ekonomide her zaman var olan asıl sorunlardan biridir.
İşsizliğin Tarihi
İnsanlık tarihinin ilk devrimi olan  ve  fiziksel gücün hakim olduğu tarımcılık devriminde işsizlik kavramı yoktu.18. yüzyılda Sanayi Devrimlerinde  buhar makinelerinin buluşu ve üretimde kullanılması ile fabrikalar oluşmaya başladı.


Fabrikalarda makinelerin kullanılması ise üretimi artırmış ve el emeğinin üretimdeki  payı azalmıştı.Makinelerle üretim insana kıyasla daha hızlı, az masraflı ve kaliteli olduğundan fabrikaların sayı hızla çoğalıyordu.Bu ise bir çok insanın işini elinden aldı ve işsizlik kavramı var oldu.
Makineler hızla gelişdikce artık el emeğinin payı üretimde azalıyordu.
Fabrika sahipleri minimum masrafla maksimum kazanç elde ede bilmek için fabrika işçilerini işten çıkarmağa,yerine yeni makineler almağa başlamıştı...Bu ise işsizlik oranının yükselmesine neden oldu.Bir tarafta işini kaybeden yoksul sınıf...diğer tarafta zengin olan fabrika sahipleri...
18.yüzyılda Batıda başlayan bu
1.Sanayi Devrimi(Makineler Devrimi) zamanla tüm dünyada yayılmağa başladı.
Robotlaşan Ekonomi
20. Yüzıldan itibaren bilgisayarın keşfi ve ekonomide kullanılması ile artık fabrikadaki makinaları kontrol etmek daha da kolaylaştı.Eskiden fabrikada 1000 kişi çalışıyordusa,artık bir kaç kişi bilgisayarla büyük fabrikaları yönete biliyordu.Bu durum fabrika sahiplerini daha da zenginleştirirken,çoğu insanı işsiz bırakmaktaydı.Zengin ve fakir arasındaki uçurum daha da büyümeğe başlamıştı.
Teknolojinin gelişimi ile yaranan robotlaşan ekonomide üretim ve satışla beraber,sizlik de artıyor.
Çinde ilk insansız  robot fabrikanın kurulması,insansız kara ve hava araçlarının keşfi,hizmet sektoründe çalışa bilen robotların yapımı ve b. teknoloji yenilikler gelecekte insanın yerine robotların çalışacağını söylüyor.
Yalnız kendi çıkarlarını düşünen büyük şirket ve devletler bu durumdan büyük kar elde etdiği için işsizliğin artması fazla umurlarında değil.
İşsizlik sorunun başka
nedenleri:
1.Dünya nüfuzunun hızla çoğalması
2.İktisadi krizler ve iflas sonrası iş yerlerinin kapatılması
3.İş yerlerinin az,talebin yüksek olması 
4.Dünyada bitmeğen savaş ve çekişmeler ve b.
İşsizlik sorununu küresel bir sorundur ve yüzde yüz hal etmek mümkün değil.Ama bu sorun için önlem görülmezse bir çok insan için gelecekte iş aramak Marsta su aramak kadar zor olacaktır.

Yorumlar