Para nedir?Nasıl ortaya çıkmıştır?


Paranın Tanımı 
Para-devlet tarafından bastırılan,mal ve hizmet satın alma gücü olan ve her kes tarafından kabul gören bir değişim(mübadele) aracıdır.
Bir başka değişle,
para  toplumda ortak bir değer ölçüsü olan borç senedidir.
Para neden ve nasıl ortaya çıktı?Paranın olmadığı devirlerde insanlar kendi ihtiyaçlarını karşılamak için takas yapardı.Ama takas yapılacak kişiyi bulmak ve anlaşmak zor olduğundan,çoğu insan ihtiyaçlarını karşılıya bilmiyordu.Bu yüzden bozulmayan ve kolay taşına bilen,ortak bir değişim aracı olan  maden paralar devreye girdi.Paranın buluşu ile artık insanlar takas yapmadan kendi ihtiyaçlarını kolayca karşılıya biliyordu.
Paranın devlet tarafından ekonomini kontrol etmek,ticaret yapmak,vergi toplamak ve b. maksadlar için  ortaya çıkarıldığı öne sürülür.
Paranın ilk defa ortaya çıkış tarihi kesin olarak bilinmiyor.Ama M.ö 7 yüzyılda Anadoluda bulunan Lidya maden paraları en eski para birimi olarak kabul edilir.
Kağıt paranın buluşu
Altın ve gümüşten yapılan maden paraları uzun süre bozulmadan saklamak mümkün olsa da,taşımak rahat değildi.Aynı zamanda dünyada altın ve gümüş rezervleri azalmaktaydı.Bu yüzden kolay yapılan ve daha kullanışlı değişim aracına ihtiyaç vardı.Bu sorunun kesin çözümü olan kağıt paranın ilk kez Çinde icat edildiği kabul edilir.
Kağıt paranın kullanılması ise dünyada ekonomik krizleri daha da çoğaltmıştır.
Dünya ekonomisi krizlerlerle yönetilir .İktisadi krizler iş yerlerinin kapatılmasına,fiyatların yükselmesine ve b. sorunlara neden olmuştur ki, bu da toplumun sosyal durumunu daha da zorlaştırıyor.
Para değerini koruyamaz ve zamanla değişir.Paranın değer kaybetmesine enflasyon,değer kazanmasına ise deflyasyon denir.Enflasyon zamanı fiyatlar yükselir,değerini kaybeden parayla daha az ürün alınır.Deflyasyonda ise bu durumun aksi olur.
İnsan ve Para
Para madde olarak değersizdir.Ama toplum bütün olarak ona değer yüklediği için değeri vardır.
Her şeyin değerinin parayla ölçüldüğü bu dünyada insanlar parayı elde etmek için insanlıktan bile çıkmağa başladı.Para her kesin elde etmek istediği,ama her kesin sahib olamadığı bir değer birimidir.Paraya insandan daha çok değer veren bir toplumda yaşıyoruz.Paran varsa nasıl bir insan olursan ol toplumda sevgi ve saygı görürsün.
Para ve Dünya
Şarkıda söylendiği gibi "Dünyayı döndüren paradır"(Money make the world go arround)
Dünya para ve faiz(%) ile yönetilir.Paranın sahibi dünyanın sahibidir...Para ve faizle kölelik sistemi-kapitalizm kurulmuştur.Her kes daha fazla paraya sahib olmak ister.Ama birileri hep parayı kontrol etdi ve etmekte.Para banka ile kontrol edilir.Kapitalizm sisteminde  para kazanmak için her ne kadar çok çalışsan da,paranı kontrol edenleri daha fazla kazanacaktırmış oluyorsun.Dünya ekonomisini ayakta tutan para ve faizdir.Para olmazsa ekonomi işleyemez ve çöker.

Yorumlar

  1. Paranın bu şekliyle miladi doldu, diyebiliriz? Her sey gibi o da özünden kacti, küresel somurge haline geldi. Çözüm, kendi emeğini ve Toprak ürününü onurluca fiyatını kendi belirlenmeli. Bir çiftçi buğdayı orgutu ile belirler. Küresel değil, yoresel. Şifre var. Düşünüyorum buldum.

    YanıtlaSil
  2. Para kazanmak için zamanınımızı,enerjimizi ve bazen de sağlımızı tüketiriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder